Is DOEN het nieuwe denken? 

Een energieneutraal droomhuis én meer…

Einstein zei het al: “Invention is 1% inspiration, 99% perspiration”. Er zijn steeds meer jonge mensen die weer ‘zelf-doen’. Onder invloed van kleine of grote ‘verwonderingen’ over onze economie, maatschappij en energievoorziening experimenteren zij met nieuwe ideeën en oplossingen. En inspireren anderen om niet alleen anders te kijken. Maar ook anders te doen!

Mensen die dingen anders doen of spelen met ideeën die ze eigenlijk wel zouden willen uitvoeren. Maar ook mensen die misschien helemaal niet in doen-denken geloven,  maar wel vóór de officiële opening van Café de Ceuvel vast echt ‘goed’ eten wilden proeven. Al deze mensen ontmoetten elkaar tijdens een bijzondere ’story-telling’ avond op 10 juni!

DINNER, DRINKS & STORIES
Op 10 juni 2014 vond de ‘DOEN-denkers’ MEETUP #1 plaats.

WAAR? 
Duurzame Broedplaats Café de Ceuvel, Korte Papaverweg 4, Amsterdam (Noord), pontje Buikslotermeer
marijn-engels-de-ceuvel-03 Een week voor de opening deed Café de Ceuvel speciaal voor ons haar deuren open! Het café is gelegen op De Ceuvel, een voormalige scheepswerf die in het afgelopen jaar is getransformeerd tot een zelfvoorzienend kantorenpark, waarbij oude woonboten op het land zijn getild en uitgerust met de meest duurzame technieken. Tussen de woonboten door groeien planten die de bodem reinigen. Deze locatie inspireert het café om ook op zoek te gaan naar de meest duurzame oplossingen.

We kregen dan ook een salade te eten met shi-take die in zee-containers zijn geproduceerd, zo’n 500 meter van de locatie, huisgemaakte tortilla’s en lekker pittige huisgemaakte salsa! Bij de koffie vertelde gastvrouw Esmee een inspirerend verhaal over de herkomst van koffie en na het eten leidden gastheren Bart en Joey alle aanwezigen over het terrein. Een fantastische wandeling langs afvalwater-reinigend riet, huis-tuin-en-keuken isolatie oplossingen en gif-reinigende treurwilgjes.

Programma DOEN-denkers MEETUP #1 – kracht van story-telling stond centraal
Het programma van 10 juni stond in het teken van story-telling. Onder leiding van professioneel verhalenvertelster Nancy Wiltink – die iets uitlegde over de kracht van story-telling – deelden aanwezigen met de groep en in tweetallen hun verwondering over energie vraagstukken.

‘Al dat aardgas.. dat zijn gewoon miljoenen jaren oude plantenresten!’ ‘Energie is van ons – de zon, de wind – waarom hebben we ooit de verantwoordelijkheid voor winning van energie uit handen gegeven?’ ‘Energie besparen met LED kan moeiteloos en levert vandaag geld op; waarom doen mensen het dan toch niet?’ ‘Ik wek de hele dag energie op, als ik beweeg, iets oppak, hard fiets, een dansje maak voor de spiegel: waarom bestaat er geen apparaatje dat al die energie kan opslaan zodat ik dat weer kan gebruiken?’

Felix van Gemen maakten vervolgens zijn debuut als verhalenverteller over zijn energie-neutrale droomhuis en slaagde met vlag en wimpel. Luisteraars kregen er de rillingen van. Op naar binnen dus voor een leuk verhaal van de gastheren en dames van Café de Ceuvel, over hoe het allemaal zo was gekomen en wat ze nog zo graag zouden willen bereiken; een biogas-boot? een boomgaard op het dak?

Martine Verweij vertelde tijdens het ‘open-podium’ in een mini-verhaal waarom zij 14 juni op de fiets stapt met haar partner van Zuidoost-Polen naar Kazachstan, crossing Energy Borders. Op zoek naar een nieuw perspectief op internationale energie-uitdagingen.

Nancy Wiltink kon het niet laten om een laatste samenvattend verhaal te vertellen over ‘Domme Hans’. De moraal van het verhaal: we kunnen problemen van morgen niet oplossen met de kennis van vandaag en dus is het goed dat DOEN-denkers zelf doen en nadenken. Nooit alleen maar aan je moeder advies vragen!

Over de ‘verhalenvertellers’ van deze keer
Energieneutraal droomhuis – Felix van Gemen
Felix Felix van Gemen doet de dingen anders. Hij ondernam jarenlang initiatieven en adviseerde anderen, tot er iets begon te wringen. Papier is geduldig, hij niet. Om écht door te dringen tot wat hij ‘de transitie’ noemt, besluit hij om er met twee benen midden in te gaan staan.

Begin 2013 kocht Felix samen met zijn vrouw een vervallen oude boerderij op het Brabantse platteland, verwisselde zijn pak voor overall en begon met duurzame materialen aan de bouw van een energieneutraal huis. Wat begon met “Dat doe ik wel even, ik ben immers energie-adviseur”, werd een avontuur waarbij hij van de ene in de andere verwondering viel. Deze verwondering deelde hij op 10 juni met aanwezigen. Lees meer over wat hij allemaal mee maakt bij de bouw van droomhuis op zijn eigen blog. 

Energie-grenzen verleggen – Martine Verweij
Martine Verweij was lange tijd vooral ‘verwonderd’ maar had geen idee wat ze kon doen. Nu heeft ze een plan. Gefascineerd door de mondiale energie-uitdaging en gerelateerde sociaal-maatschappelijke vragen, fietst ze in juni met haar partner door Rusland gedomineerd Oost-Europa naar Centraal-Azië. Niet nadenken maar doen, op zoek naar een andere realiteit en perspectief achter krantenkoppen en theorieën over fossiele energie-afhankelijkheid. Slow travel project: Energyborders.

Wat is ‘DOEN-denkers’?
‘DOEN-denkers’ is een netwerkavond voor ‘Jonge Professionals en Creatieven (van geest)’ georganiseerd door het Energy Consciousness Collective, een initiatief van een aantal mensen dat op een positieve manier de verwondering aan wil wakkeren over veranderingen in onze maatschappij, economie en energiesysteem. 

De volgende meetup? 
De volgende meetup vindt in oktober plaats. De precieze datum volgt nog. We zijn nog op zoek naar inspirerende verhalenvertellers en andere ideeën voor de invulling, dus laat het ons vooral weten!

Blogpost: Is doen het nieuwe denken? Martine Verweij vraag het zich af.. 

Email this to someoneShare on LinkedInShare on FacebookTweet about this on Twitter