energyborders_tajikistan_karakul_boy2

Zit niet zo te focussen

Gastbijdrage door Albert van Iperen, ontwerper en meubelmaker

Als je een lens neemt, een bol geslepen stuk glas, of zoals Antonie van Leuwenhoek, een waterdruppel, de eerste microscoop, Dan kun je die in de zon houden. Als je dan de juiste afstand hebt gevonden dan bundel je met de lens de zonne-energie op een enkel punt. Alle energie gebundeld in een punt. Totale focus. Dit punt heet het brandpunt van de lens. Niet voor niets want als je een voorwerp in de geconcentreerde zonnebundel plaatst dan vliegt het onmiddellijk in de fik.
Niet voor niets ook dat de term focus door coaches en managers en allerhande veelvuldig gehanteerd wordt. Read more…

energy borders_tajikistan_pamirs_jurt2

De energiefietsers zijn terug: hun verhaal op radio 1!

Op 14 juni stapte het Nederlandse stel, Martine Verweij en Marijn Engels in Warschau op de fiets om 3,5 maand later Almaty in Kazachstan te bereiken. Ze wilden een ander perspectief bieden op de internationale energieproblematiek. De landen die ze aandoen zijn extreem afhankelijk van Rusland of zijn zelf een fossiele grootmacht. Wat hebben de energiefietsers geleerd van de tocht? Luister mee naar hun verhaal op Radio 1, Bureau Buitenland, een fragment van 2 oktober. 

Meer info over de energiefietsers op: http://www.energyborders.nl

Martine Verweij

Is doen het nieuwe denken?

Vorig jaar besloot ik het dak van mijn Amsterdamse appartement te ‘vergroenen’; ik had gelezen over de waterproblematiek waar steden mee kampen[1], de massale bijensterfte die internationaal speelt[2], de warmte die steden vasthouden (huizen koelen gaat in de toekomst een groter probleem worden dan huizen verwarmen) en het belang van groen in de stad om fijn-stof te verminderen en CO2 uit de lucht te halen. Ik had ook ervaren dat mijn appartement erg warm kan worden in de zomer en hoopte dat een paar stroken sedum in de zomer voor verkoeling zouden kunnen zorgen. Intussen weet ik dat het sedum nauwelijks verkoelend werkt in de zomer of isolerend in de winter dat de katten van de buren het sedum als een soort Efteling-attractie ervaren en dat mijn rechterburen gevoelig zijn voor esthetiek – ze vonden het sedum zo mooi dat ze dit daags nadat ik het neerlegde ook aanschaften.

Of ik echt bijdraag aan watermanagement, of mijn zonnepanelen meer rendement hebben en of er bijen zijn die profijt hebben van mijn vegetatie; ik weet het (nog) niet. Maar toch weet ik meer dan ik wist voordat ik deze actie ondernam en er vanuit allerlei invalshoeken over las. Mijn denken over groene daken is aangescherpt, door te doen.
Read more…

windmolens_oud_en_nieuw_trouw

Toekomst denken: is ons energie-DNA sterk genoeg?

Nederland verdient een kruispunt, waarbij ‘insiders’, ‘latent-bewusten’ en ‘pioniers’ elkaar in de ogen kijken en bepalen wat ze aan elkaar hebben. Om de transitie naar een bestendige Nederlandse (energie) toekomst verder te versnellen (en niet alsnog te laten stagneren) is een aansprekende energievisie nodig die zowel insiders, als pioniers en latent bewusten ‘raakt’ en helpt om begrip voor elkaar te krijgen, zodat deze groepen veel meer aan elkaar hebben en samen door kunnen lopen.

Het Energy Consciousness Collective is gedreven om het voorwerk te doen om die breder gedragen visie mogelijk te maken en daartoe twee jaar lang alles uit de kast halen. Wie zoekt zal vinden en onderweg heel veel leren. Het is tijd dat insiders, pioniers en latent bewusten elkaar ontmoeten en met elkaar delen hoe zij de wereld zien en samen nadenken over hoe zij vinden dat het verder moet, daarbij slim gebruik makend van het Nederlandse energie-DNA.

Eind 2016 – voorafgaand aan de Tweede Kamer verkiezingen van 2017 – heffen we onszelf op en laten een publiek testament en memoires na, waaruit blijkt wat we geleerd hebben. Onderweg doen we stof opwaaien en creëren we beweging: de meest simpele manier om energie op te wekken.

Read more…